50 g |
jäst |
1 dl | mörk eller brödsirap |
2 tsk | salt |
6 dl | vatten (37 grader) |
6,5 dl | rågmjöl |
8,5 dl | vetemjöl |
Frön mm efter smak | |
Solroskärnor | |
Russin | |
Pumpafrö | |
Tranbär | |
osv... |
Cirka 90 minuter
Smula ner jästen i begbunken. Häll i vatten sirap och salt.
Tillsätt rågmjölet och arbete in vetemjölet, lite i taget till en smidig deg.
Tillsätt frön, torkade bär eller vad som önskas.
Arbeta degen i 4-5 minuter.
Lägg över en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda ihop degen lätt och platta ut den i en långpanna med bakplåtspapper i botten (mjöle eventuellt kanterna).
Lägg på bakduk och låt jäsa i 20 minuter.
Snitta brödet i lagom stora bitar. Nagga med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Lägg brödet på bakgaller och låt svalna under bakduk.